Eigen risico van € 385 geldt niet altijd

Het eigen risico bij de zorgverzekering gaat in 2016 naar 385 euro. Hiermee is het eigen risico tien euro hoger dan dit jaar. Het is echter niet altijd duidelijk bij welke zorg de teller precies gaat lopen. Zo is bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts vrij van eigen risico. Krijg je medicijnen voorgeschreven, dan betaal je weer wél zelf mee. Zijn er meer uitzonderingen waar je rekening mee kunt houden?

De huisarts valt dus niet onder het eigen risico. Toch kan het gebeuren dat je na een bezoek merkt dat je eigen risico is aangebroken. Je huisarts heeft in dat geval waarschijnlijk hulp van bijvoorbeeld een laberatorium ingeroepen. Wordt bij een dergelijke externe specialist jouw bloed onderzocht, dan tellen die kosten wel mee voor het eigen risico.

Aanvullende zorgverzekering niet in eigen risico

Het eigen risico heeft sowieso alleen betrekking op de zorg in de basisverzekering. Zorgzaken die uit je basisverzekering vergoed worden, betaal je eerst (deels) zelf met een maximum van € 385. Daarna vergoedt je verzekeraar de zorgkosten.

Zorg uit de aanvullende zorgverzekering, bijvoorbeeld tandzorg, fysiotherapie of brillen en lenzen, worden vanuit dat aanvullende verzekeringspakket vergoed. Dat gaat dus niet van het eigen risico af. Heb je geen aanvullende verzekering, dan betaal je de tandarts, fysiotherapeut, opticien e.d. volledig zelf.

Wanneer nog meer geen eigen risico?

De overheid bepaalt welke zorg is uitgesloten van het eigen risico. Onderstaand een overzicht:

  • Hulpmiddelen in bruikleen, zoals krukken
  • Een consult bij de huisarts
  • De griepprik
  • Bevolkingsonderzoeken, waaronder het borstkankeronderzoek
  • Verloskundige en kraamzorg
  • Wijkverpleging
  • Aanvullende pakketten en tandartsverzekering
  • Kinderen jonger dan 18 jaar

 


Vrijwillig extra eigen risico

Sommige zorgverzekeraars stunten met een relatief lage premie. Waar ze minder nadruk op leggen, is het hogere eigen risico dat daarbij geldt. Je hebt de keus om, bovenop het wettelijk eigen risico te kiezen voor een vrijwillig extra eigen risico van 500 euro. Maandelijks betaal je daardoor minder voor je zorgverzekering. Wel betaal je dan de eerste 385 + 500 = 885 euro, bijvoorbeeld voor een ziekenhuisbehandeling, zelf.

Eigen risico of eigen bijdrage

Om het ingewikkelder te maken is er naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. Deze kan bijvoorbeeld gelden bij het gebruik van medicijnen. De eigen bijdrage betaal je altijd, ook wanneer het hele eigen risico al ‘op’ is. Iets om rekening mee te houden bij de balie van de apotheek.

Het eigen risico geldt per kalenderjaar, van 1 januari tot 31 december. Is jouw eigen risico nog niet aangesproken en moet je op korte termijn zorgkosten maken? Overweeg dan of het kan wachten tot 2016. In dat geval wordt het begin volgend jaar verrekend en blijft je eigen risico dit jaar ongeschonden. Je weet nooit of je in het resterende deel van 2016 nog meer zorg nodig hebt. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie