Wanneer ben je onderverzekerd en wat is het gevolg?

Onderverzekerd ben je niet als je te weinig verzekeringen hebt. Waar het wel mee te maken heeft is de uitkering bij schade. Deze is bij onderverzekering lager dan de kosten voor het herstel van de schade. Hoe zit dat precies en belangrijker nog, wat is eraan te doen?

Stel je woont al tien jaar in dezelfde woning. Direct na de aankoop van het huis heb je een inboedelverzekering gesloten. In de loop van de jaren heb je veel nieuwe spullen gekocht. De verzekeraar is daar echter niet van op de hoogte. Deze gaat dan ook nog uit van de oude waarde van jouw inboedel. Een typisch geval van onderverzekering.

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering? 

Na een schade keert de verzekeraar een bedrag uit, daarbij gaan we ervan uit dat de aanvraag voldoet aan de overige voorwaarden. Bij onderverzekering wordt echter niet de volledige schade uitgekeerd. 

Een voorbeeld:

Tien jaar geleden heeft Jeroen een inboedelverzekering afgesloten, de waarde daarvan was € 30.000. Na enkele jaren verving hij al zijn meubels. Ook kwam zijn vriendin Charlotte bij hem wonen, die haar eigen spullen mee heeft gebracht. De waarde van de inboedel is hierdoor gestegen naar € 50.000. Hier is geen rekening mee gehouden bij de verzekering. 

Vervolgens krijgt Jeroen schade, voor in totaal € 7.000. Niet de hele schade zal worden uitgekeerd. De verzekeraar berekent dit als volgt:  € 30.000,- / € 50.000,- x € 7.000,- = € 4.200,-. Jeroen krijgt dus € 2.800 minder uitgekeerd dan het totale schadebedrag. 

Ook bij andere verzekeringen

Onderverzekering is niet alleen bij de inboedelverzekering een risico. Het speelt met name bij verzekeringen waarbij van te voren een bepaald verzekerd bedrag wordt overeengekomen. Ook de uitvaartverzekering is daar een voorbeeld van. Bij het sluiten van de uitvaartverzekering kun je een bepaald bedrag afspreken dat wordt uitgekeerd bij overlijden.

Wanneer de wensen op uitvaartgebied in de loop van de tijd veranderen, bestaat het risico dat de op voorhand afgesproken verzekeringsuitkering niet voldoende is om de uitvaart te regelen zoals gewenst. 

Wat doe je eraan? 

Onderverzekering kun je voorkomen door grote wijzigingen aan ons door te geven. Bijvoorbeeld als je door omstandigheden veel meer spullen in huis hebt dan in de tijd dat je de inboedelverzekering afsloot. 

Als de wijziging is doorgevoerd, voorkom je problemen. Uiteraard kunnen aanpassingen gevolgen hebben voor de kosten van de verzekering. De verzekeraar loopt meer risico omdat het mogelijke bedrag aan schade hoger ligt, dit wordt doorberekend in de premie.

Niet iedereen is dagelijks bezig met zijn verzekeringen. Dit hoeft ook niet. Wel is het raadzaam om periodiek te checken of de verzekeringen die je hebt nog aansluiten bij je situatie. Zo ben je verzekerd tegen de voor jouw belangrijkste risico´s en ben je onderverzekering voor. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie