Oude overlijdensrisicoverzekering soms duizenden euro's waard

Kun jij je nog herinneren wanneer je jouw overlijdensrisicoverzekering afsloot? Als het langer dan drie jaar geleden is, dan kun je waarschijnlijk veel geld besparen. De premie van een overlijdensrisicoverzekering (orv) is de afgelopen jaren opnieuw flink gedaald. Je besparing kan over de looptijd van de verzekering in de duizenden euro's lopen.

Overlijdensrisicoverzekeringen worden vaak meteen meegenomen bij het afsluiten van je hypotheek. Soms stelt een bank een orv zelfs verplicht. De verzekering wordt dan verpand aan de bank. Dat betekent dat wanneer jij of je partner overlijdt, je verzekering de uitkering direct aan de bank overmaakt om de hypotheek mee af te lossen.

Overstappen veel eenvoudiger

Een hypotheek oversluiten is geen abc'tje. Omdat de overlijdensrisicoverzekering meestal aan de hypotheek gekoppeld is, wordt vaak gedacht dat overstappen van orv ook een tijdrovende klus is. Dat valt gelukkig mee. Een overlijdensrisicoverzekering kun je gewoon stopzetten en ergens anders afsluiten.

Hoeveel kun je besparen?

Ten opzichte van tien jaar geleden zijn overlijdensrisicoverzekeringen tot wel 70 procent goedkoper geworden. Met een tien jaar oude polis zul je die besparing echter niet halen. Je bent zelf namelijk ook tien jaar ouder geworden, waardoor je overlijdensrisico is toegenomen. Realistischer is een besparing van 20 tot 30 procent.

Voorbeeld
Stel dat je een tien jaar oude overlijdensrisicoverzekering hebt waar je maandelijks € 22 voor betaalt. De nieuwe verzekering is 28 procent goedkoper, een besparing van € 6,16 per maand. Met een resterende looptijd van 20 jaar is dat in totaal € 1.478. Met aftrek van advies- en afsluitkosten blijft er een besparing over van ongeveer € 1.200. Uiteraard is dit een voorbeeld en kan het in jouw situatie anders uitpakken.

Waar moet je rekening mee houden?

Soms is de overlijdensrisicoverzekering ingepakt in een spaar- of beleggingspolis. Je kunt die daar niet zomaar uithalen. Je moet dan een compleet nieuwe spaar- of beleggingspolis afsluiten. Als de orv verpand is, dan moet je hypotheekverstrekker akkoord geven om een nieuwe verzekering te kiezen. Als de dekking gelijk blijft of hoger wordt, is dat meestal geen probleem.

Ben je onder behandeling voor iets dat je nog niet had toen je de eerste verzekering sloot? Dan kan je nieuwe verzekering hoger uitvallen. Andersom werkt het ook. Bijvoorbeeld met roken. Als je nu niet meer rookt, valt je premie waarschijnlijk een stuk lager uit.

Rook je? Dit is wat je als roker extra betaalt voor je overlijdensrisicoverzekering.

Laat ons naar je polis kijken

Denk je dat je kunt besparen? Als je ons je verzekering laat zien, kijken wij graag voor je of het goedkoper kan. Het is belangrijk om appels met appels te vergelijken. De kenmerken en voorwaarden van je oude polis zijn belangrijk bij het zoeken naar een voordeliger overlijdensrisicoverzekering. Daalt de uitkering bij overlijden mee met het lager worden van je hypotheekschuld, of blijft de uitkering gelijk tijdens de hele looptijd?

Ook belangrijk om over na te denken: sluit je de verzekering af op twee levens of één? Denk je dat je overlijdensrisicoverzekering niet meer aansluit bij je persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak. We kijken graag mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie