Overlijdensrisicoverzekering voor zzp'ers vervangt nabestaandenpensioen

Nederland telt steeds meer zelfstandigen. Inmiddels ruim 1,1 miljoen. Dat is even wennen. Zzp'ers en andere zelfstandigen beschikken zelden over alle sociale vangnetten die een werknemer heeft. Bijvoorbeeld als je onverwacht komt te overlijden. Wat is er dan financieel geregeld voor je gezin? Een overlijdensrisicoverzekering geeft financiële zekerheid.

Een overlijdensrisicoverzekering (orv), die sluit je toch af bij je hypotheek? Klopt. Hypotheekverstrekkers willen vaak dat minstens een deel van de hypotheek gedekt is met een levensverzekering op één of beide partners. Daarmee voorkom je dat je nabestaanden met een schuld achterblijven. Maar je hoeft een overlijdensrisicoverzekering niet te koppelen (verpanden) aan een hypotheek.

Levensverzekering zonder hypotheek

Ben je zelfstandig en dolgelukkig in je huurhuis, dan kun je ook zonder hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Je partner of je gezin krijgt dan een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd als je onverhoopt overlijdt voor de einddatum van de verzekering. Zo kun je hun financiële toekomst veiligstellen.

Ruim een kwart zonder voorzieningen

Zelfstandigenplatform ZZP Barometer en verzekeraar Centraal Beheer onderzochten hoeveel zzp'ers iets geregeld hadden bij hun eigen overlijden. Zo'n 28 procent blijkt momenteel geen voorzieningen te treffen voor hun nabestaanden. De zzp'ers die wel iets geregeld hebben, doen dat in meerderheid (52 procent) met een overlijdensrisicoverzekering.

De rest heeft bijvoorbeeld een financiële buffer die ze groot genoeg achten voor hun nabestaanden. Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben in 61 procent van de gevallen een overlijdensrisicoverzekering, tegenover 37 procent van de vrouwelijke zelfstandigen.

Aanvulling op nabestaandenpensioen

Wie in loondienst is, heeft zo'n vangnet vaak via zijn of haar werkgever geregeld. Je gezin ontvangt dan een nabestaandenpensioen. Is daar niets voor geregeld of is het bedrag uit het nabestaandenpensioen te laag om je gezin te laten draaien als je zelf wegvalt, dan kun je als werknemer ook een orv afsluiten.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren flink in prijs gedaald. Ten opzichte van tien jaar geleden kost een levensverzekering nu zo'n 70 procent minder. Daarbij geldt natuurlijk dat hoe jonger je bent, hoe goedkoper de verzekering is. Eén voorbeeld:

Hans is 35 jaar en rookt niet. Hij wil zijn gezin zonder financiële zorgen achterlaten als hij onverhoopt overlijdt. Hans is van plan tot zijn 65e te blijven werken, dus kiest hij een looptijd van 30 jaar. Als hij binnen die dertig jaar overlijdt, keert zijn overlijdensrisicoverzekering een bedrag van 250.000 euro uit aan zijn vrouw. De premie die Hans daarvoor betaalt, bedraagt 18 euro per maand.

Een overlijdensrisicoverzekering kun je aanpassen naar jouw wensen. Als je er bijvoorbeeld voor kiest dat de uitkering steeds lager wordt naarmate de einddatum nadert, ben je goedkoper uit. Wil je weten wat voor jou de beste mogelijkheid is? Maak dan eens een afspraak. Vul hieronder je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Gewoon eens binnenlopen kan natuurlijk ook!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie