Dit doet 5 procent pensioenkorting met jouw pensioen

Korting krijgen is altijd leuk. Totdat het over je pensioen gaat. Als er sprake is van pensioenkorting ontvang je nu of in de toekomst minder pensioen. Een scenario om rekening mee te houden. Bij het merendeel van de pensioenfondsen valt korting op de pensioenen niet uit te sluiten in de komende jaren.

Pensioenfondsen staan er financieel beter voor dan enkele jaren geleden. De vlag kan echter nog niet uit. Ook het grootste pensioenfonds, het ABP, geeft zelf aan dat er een kans is op korting in de komende jaren.

Pensioenkorting geldt niet voor AOW-uitkering
Met welk bedrag je pensioeninkomen daalt, hangt af van de korting die een pensioenfonds doorvoert. Het kan verder zijn dat je vanuit verschillende werkgevers bij diverse pensioenfondsen bent aangesloten. De korting kan verschillen per fonds. Gelukkig heeft het alleen gevolgen voor je pensioen bij het pensioenfonds. De AOW-uitkering die je ontvangt blijft buiten schot.

Rekenvoorbeeld
Marjolein ontvangt maandelijks het volgende aan pensioen:

AOW: € 815      
Via pensioenfonds: € 1.050
Totaal aan pensioen: € 1.865

Het pensioenfonds voert een korting door van vijf procent. De oorspronkelijke € 1.050 vanuit het pensioenfonds gaat hierdoor naar € 997,50. Het totale pensioeninkomen inclusief AOW bedraagt € 1812,5. Per saldo gaat Marjolein er in deze situatie € 52,5 per maand op achteruit, ofwel 2,8 procent.

Ook nadelig als je nog niet met pensioen bent
Misschien ben je nog lang niet met pensioen. Niet meteen de schouder ophalen over dit onderwerp, de pensioenkorting raakt ook jou als toekomstig gepensioneerde. Ook het pensioen dat jij mogelijk al hebt opgebouwd wordt kleiner door de korting.

Daarnaast houdt het fonds minder pensioengeld over om te investeren. In de jaren die nog volgen kost dit je ook nog eens winst op de investeringen.

Waarom eigenlijk: korten op pensioenen?
Pensioenfondsen moeten voldoende geld hebben voor het nu en in de toekomst uitkeren van de pensioenen. De verhouding tussen enerzijds het vermogen en anderzijds de pensioenverplichtingen wordt de dekkingsgraad genoemd. Is die lager dan overheidsregels voorschrijven, dan kan het financiële plaatje met korten op de pensioenen verbeterd worden.

Hoe de pensioenfondsen in de komende tijd presteren hangt vooral af van het rendement op beleggingen en de winst op leningen. Je kunt zelf ook actie ondernemen om je pensioen veilig te stellen. Bijvoorbeeld met een lijfrente- of kapitaalverzekering. Meer informatie over het aanvullen van je pensioen? Bij Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken adviseren we je er graag over.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie