Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering?
Geplaatst op 09 augustus 2018
Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) verzeker je je voor kosten van schade die jij bij anderen veroorzaakt. Veel mensen denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, maar dat is niet zo. Dit in tegenstelling tot de aansprakelijkheidsverzekering voor de auto (WA verzekering). Hoewel niet verplicht, is de aansprakelijkheidsverzekering wel aan te raden. Als de aansprakelijkheid voor ernstige schade bij jou ligt, kunnen de kosten flink oplopen.
Dekking van de aansprakelijkheidsverzekering
De schade die jij veroorzaakt bij anderen is meestal maar klein. Gelukkig maar. Je laat iets kapot vallen, stoot iets om, of beschadigt op een andere manier de spullen van iemand anders. De schade bij dit soort ongelukjes is meestal beperkt tot enkele honderden euro’s.
Maar, de schade kan ook groter zijn. Bijvoorbeeld als er dakpan van jouw huis valt en op iemand terecht komt. Of als iemand moet uitwijken omdat jouw kind plotseling de straat oversteekt. Raken er personen gewond, dan kan de schade oplopen tot in de honderdduizenden euro’s, of zelfs meer, als er sprake is van blijvende invaliditeit.
Risicoaansprakelijkheid
Niet alleen schade die jij zelf veroorzaakt wordt vergoed met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Springt er een waterleiding in jouw huis, waardoor er bij de buren waterschade ontstaat, dan kun je dit claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Het gaat in dit geval om risicoaansprakelijkheid.
Eis van normale voorzichtigheid
Een aansprakelijkheidsverzekering verplicht je tot bepaald gedrag. Verzekeraars van aansprakelijkheidsverzekeringen verwachten van jou als verzekerde dat je voldoet aan de eis van normale voorzichtigheid. Dat wil zeggen dat je geen vergoeding krijgt als je schade veroorzaakt door roekeloos gedrag of opzet.
Ook verwacht iedere verzekeraar van je dat je er alles aan doet om de schade zoveel mogelijk te beperken. Kosten die je maakt om de schade ter plekke in te perken, worden vergoed.
Uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering
Er zijn ook schades die, ongeacht je gedrag, nooit vergoed worden door de aansprakelijkheidsverzekering. Twee belangrijke voorbeelden: schade aan (spullen van) jezelf en schade aan door jou gehuurde dingen. Ook schade die je veroorzaakt met een motorrijtuig vallen niet onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering. Daar is de verplichte WAM-verzekering voor (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen).
Kosten aansprakelijkheidsverzekering
Omdat er gemiddeld niet zo vaak gebruik gemaakt wordt van de aansprakelijkheidsverzekering, is de premie beperkt tot enkele tientjes per jaar. De exacte premie die je moet betalen voor je aansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van een aantal factoren.
- Verzekerd bedrag
Voor welk bedrag je maximaal verzekerd wilt zijn, bepaalt in hoge mate de premie die je moet betalen. Per verzekeraar kan dit bedrag anders zijn. Het wordt vaak aangeraden om te kiezen voor een verzekerd bedrag van minstens één miljoen euro. - Eigen risico
Het is bij veel aansprakelijkheidsverzekeringen mogelijk om te kiezen voor een verhoogd eigen risico. Daar staat dan een lagere maandelijkse premie tegenover. - Gezinssamenstelling
Ben je alleenstaand? Dan hoef je enkel jezelf te verzekeren. Logischerwijs is dat goedkoper dan als je je partner en je kinderen meeverzekert. Je huisdieren zijn vaak meeverzekerd, mits het om een knaagdier, hond, kat of (in sommige gevallen) vogel gaat. Wonen je kinderen vanwege hun studie niet meer thuis? Dan zijn ze, mits je de gezinsdekking hebt gekozen, nog steeds meeverzekerd. - Extra clausules
Omdat de basis van de aansprakelijkheidsverzekering vrijwel altijd hetzelfde is, werken veel verzekeraars met extra clausules. Daardoor is er sprake van meer dekking, maar is ook je premie hoger.