Eerste premie zorgverzekering 2019 stijgt minder dan verwacht

Traditioneel heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie bekend gemaakt voor de zorgverzekering 2019. Voor de basiszorgverzekering betaal je bij de Schiedamse verzekeraar volgend jaar €112 per maand. Dit is €4,50 hoger dan dit jaar. De stijging is minder groot dan eerdere voorspellingen van de overheid. Nu is het afwachten wat de rest doet.

In de miljoenennota rekent de overheid met basiszorgverzekering die €10 per maand duurder wordt. Onder meer stijgende loonkosten in de zorg zijn reden voor deze sombere voorspelling.

Stijging valt mee
De loonstijging zorgt ook bij DSW wel voor een plus. Daarnaast geeft de zorgverzekeraar aan dat specialistische geneesmiddelen duurder worden en de BTW-verhoging doorwerkt in de premie.

Toch valt de stijging mee ten opzichte van de voorspellingen. Directeur Chris Oomen geeft bij de NOS aan dat de overheid zich niet op de laatste cijfers baseert. Uit de meest actuele cijfers blijkt dat de kosten minder snel stijgen dan verwacht, aldus Oomen.

Toon is gezet
De overheid zal de premie voor de zorgverzekering niet snel te laag inschatten. Dat wekt een verwachting die misschien niet waargemaakt kan worden. Liever iets te voorzichtig inschatten, dan zijn we allemaal blij als de premiestijging in de praktijk meevalt.

In de komende periode maken de overige zorgverzekeraars hun premies bekend. De verhoging van DSW zegt nog weinig over de gemiddelde premiestijging. Wel is de toon gezet met de uitspraak dat de zorgkosten minder snel stijgen dan verwacht. Het is minder aannemelijk dat grote verzekeraars als Menzis, CZ en Achmea deze boodschap direct overnemen.

Eigen risico bij DSW lager
Iedere Nederlander met een zorgverzekering heeft een eigen risico van €385. DSW vond dit te hoog en betaalt €10 terug uit de eigen kas. Een gul gebaar, al is uiteindelijk de vraag waar dit geld vandaan komt. DSW is geen prijsvechter, met een premie die doorgaans boven het gemiddelde ligt. In die situatie is het makkelijker om de compensatie van het eigen risico te verwerken in de premie.

Vergelijken loont
Op 12 november moeten alle premies bekend gemaakt zijn. Het loont vervolgens om te vergelijken. Zo bedraagt de laagste premie voor een natura zorgverzekering dit jaar €101,35, terwijl de duurste polis €119,45 per maand kost. Een verschil van €217,2 per jaar voor een basisverzekering die bij iedere verzekeraar gelijk is.

Zodra alle premies bekend zijn, publiceren we een totaaloverzicht. Tot die tijd is het aan de zorgverzekeraars om antwoord te geven op de premies van DSW.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie