NHG-grens naar € 307.400 bij energiebesparende maatregelen

Een hypotheek sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan volgend jaar als je de woning koopt voor maximaal € 290.000. De nieuwe NHG-grens voor 2019 ligt hiermee € 25.000 hoger dan dit jaar. Bij energiebesparende maatregelen ligt de lat op € 307.400. Door de verhoging komt een groter deel van de kopers in aanmerking voor een NHG-hypotheek. 

Sinds 2017 wordt de NHG grens afgestemd op de gemiddelde woningprijs in de maanden juni, juli en augustus. Vanochtend maakte het CBS bekend dat de gemiddelde prijs over augustus € 294.203 bedraagt. Daarmee was ook meteen het gemiddelde bekend over de afgelopen drie maanden.

Wat heb je aan NHG?
Terug naar de basis. Je kunt Nationale Hypotheek Garantie zien als een vangnet. Mocht je niet meer in staat zijn om je hypotheeklasten te dragen, dan kan de stichting achter de NHG uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer je jouw baan verliest of je inkomen ziet dalen door ziekte.

Met hulp vanuit NHG kan gekeken worden of je toch in het huis kunt blijven wonen of wordt een nog openstaande schuld zelfs kwijtgescholden. Hier gelden vrij strikte regels voor, pre situatie wordt bekeken of je recht hebt op bijstand vanuit de NHG.

Bijdrage NHG blijft 1 procent in 2019
Bij het sluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie betaal je een eenmalige premie. Het vangnet moet ergens van bekostigd worden. De premie wijzigt volgend jaar niet, waardoor je ook dan 1 procent over het totale hypotheekbedrag betaalt.

Overigens is de hypotheekrente op een hypotheek met NHG doorgaans lager dan bij een hypotheek zonder de garantie. Zeker op langere termijn weegt dit rentevoordeel zwaarder dan de eenmalige bijdrage. Bovendien is de premie aftrekbaar van de belasting.

Hogere grens bij energiebesparende maatregelen
Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu. Een ander voordeel is de lagere energierekening. Deze combinatie is goed voor een 6 procent hogere NHG-grens. Als je een woning koopt en meteen besparende maatregelen neemt, geldt dan ook een maximum van € 307.400. Wat betreft maatregelen kun je denken aan:

• HR ketel
• Gevel-, dak-, leiding- vloerisolatie,
• Energiezuinige kozijnen en/of deuren
• Zonnepanelen

De extra hypotheekruimte bij energiebesparende mogelijkheden stijgt harder dan vorig jaar. Uiteraard stijgen je rentelasten als je meer leent. Daartegenover staat dat je nog lang profijt kan hebben van een lagere rekening voor bijvoorbeeld het verwarmen van je huis.

De verhoging van de NHG-grens is geen overbodige luxe. Door de stijgende huizenprijzen vallen meer woningen buiten het prijspeil van de huidige grens. Heb je ook koopplannen en ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van een NHG-hypotheek in jouw situatie? Onze hypotheekspecialisten helpen je graag verder. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie