Verwachting: hypotheekrente in 2019 licht omhoog

De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een rentevaste termijn van tien jaar bedraagt momenteel 1,7 procent. Ook wanneer je de rente langer vastzet, kan je profiteren van historisch lage hypotheekrentes. In 2018 was er per saldo weinig beweging. Komt hier in het komende jaar verandering in en wat bepaalt de richting? Tijd voor een voorspelling van de hypotheekrente.

Banken zijn vrij om hun eigen hypotheekrentes te bepalen. Dit doen ze niet op fingerspitzengefühl. Vooral economische ontwikkelingen bepalen de richting. We zetten enkele scenario’s op een rij:

Hierdoor stijgt de hypotheekrente in 2019

  • De economie in Europa en andere belangrijke landen draait op volle toeren. De groei heeft een fors stijgende inflatie tot gevolg, waardoor prijzen van producten en diensten snel stijgen.
  • De Europese Centrale bank (ECB) verhoogt de rente vanwege de stabiele economische vooruitzichten. In de praktijk houdt dit in dat ‘gewone’ banken meer kosten maken voor het geld dat ze zelf in bezit hebben. Deze hogere rentekosten rekenen ze aan jou door wanneer je een hypotheek afsluit.
  • Door de economische stabiliteit hebben investeerders relatief veel opties om een goed rendement te maken. De aandacht gaat meer uit naar beleggen in onder andere aandelen en vastgoed. Bedrijven en overheden die geld willen lenen, moeten hogere rentes hanteren om toch de interesse van investeerders te trekken. Ook de hypotheekrente stijgt mee.


Hierdoor daalt de hypotheekrente in 2019

  • De economische groei in Europa valt tegen. Ook in landen als China en de VS is er economische tegenwind merkbaar. De inflatie staat op een laag pitje en er is zeker geen sprake van oververhitting van de economie.
  • De Europese Centrale bank wil de rente eigenlijk wel verhogen maar durft het nemen van al te grote stappen nog niet aan. Banken hebben weinig redenen om de rente te verhogen en jij blijft profiteren van de historisch lage hypotheekrentes.
  • Investeerders worden wat zenuwachtig en zijn voorzichtig met meer risicovolle beleggingen. Relatief veilige leningen aan bedrijven en overheden zijn een aantrekkelijk alternatief. Zelfs al gaat de te ontvangen rente omlaag.


Wat is waarschijnlijk?
De economie groeide de afgelopen tijd gestaag, zowel in Europa als in andere belangrijke landen.  Voor het komende jaar zijn de verwachtingen van economen minder hoog gespannen. Zeker in Europa is er op politiek vlak nogal wat rumoer, met een hoofdrol voor de Brexit en haperende begrotingen van landen als Italië. Bij onzekerheid zijn zowel bedrijven als particulieren voorzichtiger. Er wordt minder uitgegeven, wat economische groei remt.

De ECB is in 2019 van plan om de rente te verhogen. Wel was de organisatie eerder dit jaar stelliger over deze plannen dan nu. Als het er in 2019 al van komt, zal de rente in kleine stappen verhoogd worden. Samengevat geven de vooruitzichten op dit moment geen reden voor een abrupte stijging van de hypotheekrente. Een licht oplopende hypotheekrente is het meest waarschijnlijke scenario.

We blijven de ontwikkelingen volgen en informeren je bij belangrijke ontwikkelingen die invloed hebben op de hypotheekrente. Ben je vooral benieuwd wat op dit moment mogelijk is in jouw situatie? Vul het onderstaande formulier in, onze hypotheekspecialisten adviseren je graag over een passende hypotheek tegen de laagst haalbare maandlasten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie