Startende huizenkoper aan infuus ouders

Een woning kopen zonder een huis dat je met overwaarde kunt verkopen. Dé uitdaging voor de gemiddelde starter op de woningmarkt. Tel daarbij op dat je als starters doorgaans weinig eigen geld in te leggen hebt en het drama is compleet. Of toch niet? Veel starters lenen van ouders of andere familieleden. Die hoeven het niet per se te schenken maar kunnen een marktconforme rente rekenen.

Eerder bleek al uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) dat het aantal door starters afgesloten hypotheken vorig jaar met 9,4 procent is gedaald. Het is niet zo dat er geen interesse is in het kopen van de eerste woning. Door de fors hogere woningprijs is het afsluiten van de benodigde hypotheek lang niet altijd mogelijk.

Starters nemen meer eigen geld mee
Voor het derde jaar op rij nemen starters meer eigen geld mee bij het kopen van hun eerste huis. De grootste groep droeg zelf €12.00 bij, ten opzichte van €9.000 het jaar ervoor. Een opvallend aantal starters beschikt over €50.000 of meer. Dit is meer dan het gemiddelde, over de hele markt genomen komt een eigen inbreng tot €5.000 het meest voor.

Inbreng eigen geld (aantal x 1.000)

Bron: Hypotheken Data Netwerk (HDN)

Starterswoning kopen haalbaar met familiehypotheek
De gemiddelde starter is wel in staat om een kleine eigen bijdrage te doen. Minder waarschijnlijk is dat het lukt om direct € 12.000 van de rekening te halen, laat staan € 50.000 of meer. Vrij aannemelijk is dat het gaat om een schenking of lening. Ouders kunnen met een zogenaamde familiehypotheek hun kroost aan een koopwoning helpen.

Voorwaarden van de lening bepaal je onderling
Bij een familiehypotheek leg je vast dat de lening wordt verstrekt voor de aankoop van de woning. De voorwaarden zijn onderling te bepalen. Het voordeel voor de ouders, een familieband is overigens niet noodzakelijk, is dat er rente-inkomsten tegenover staan. Het is belangrijk om een rente aan te houden die in de lijn ligt met die van banken. Over deze rente geldt vervolgens hypotheekrenteaftrek.

Lees voor meer uitleg over de exacte werking van de familiehypotheek en rekenvoorbeelden dit eerder verschenen artikel.

Heb je geld over dat je een langere tijd kan missen en komt je zoon of dochter lastig aan een hypotheek? Investeer je geld in zijn of haar woongenot als alternatief voor de lage spaarrente. Onze hypotheekspecialisten helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie