Zo financier je energiebesparende maatregelen aan je huis
Geplaatst op 20 maart 2019
Veel huiseigenaren staan positief tegenover energiebesparende voorzieningen aan hun huis. Dat ze vaak toch geen actie ondernemen, komt vooral door te weinig inzicht in de kosten en opbrengsten. Ook is niet altijd duidelijk of en hoe deze energiebesparende maatregelen bekostigd kunnen worden. Goed nieuws, je kunt ze financieren met een hypotheek en maakt nog kans op subsidie ook.
Onderzoeksbureau Ipsos onderzocht de wensen en belemmeringen bij huiseigenaren rond de verduurzaming. Over zowel de nodige kosten als de terugverdientijd bestaat de nodige onzekerheid. Maar liefst 71 procent heeft geen idee welk budget er nodig is voor het treffen van energievoorzieningen.
Terugverdientijd maatregelen
Naast de kosten tast een ruime meerderheid ook in het duister over de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn de uitzondering op de regel. Daar heeft twee derde wel een idee bij de terugverdientijd. De inschatting is 10 tot 15 jaar. Een vrij pessimistische inschatting, al is de daadwerkelijke terugverdientijd afhankelijk van zowel de zonnepanelen zelf als de energietarieven.
Energiebesparende maatregelen woning financieren
Het isoleren van het dak, de vloer en muren is al snel een kostbare zaak. Bij een gemiddelde woning loopt het al snel richting de €10.000. Uiteraard kan je het stapsgewijs aanpakken en hoef je niet het hele huis in één keer te isoleren. Verder zijn er meerdere mogelijkheden om de maatregelen te bekostigen, waaronder:
- Eigen spaargeld
Zeker kleinere investeringen zijn vaak te bekostigen met spaargeld. Met de huidige lage spaarrente heb je zo meteen een goede bestemming voor je spaarsaldo. - Je lopende hypotheek verhogen of oversluiten
Als daar financieel ruimte voor is, kan je de lopende hypotheek verhogen om daar de spouwmuurisolatie, dakisolatie of andere maatregelen mee te financieren. - Een lening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds
Een speciale lening tegen relatief aantrekkelijke kosten. De lening kent specifieke voorwaarden en een maximum van €25.000. Lees meer hierover in dit eerdere artikel. - Hypotheek met lagere rente
Sta je op het punt een huis te kopen? Sommige banken bieden een lagere rente aan als je energiebesparende maatregelen financiert. Ook mag je 6 procent meer lenen. - Persoonlijke lening en specifieke hypotheek
Geld lenen voor een verbouwing kan ook met een persoonlijke lening. Daarnaast springen banken ook in de markt voor verduurzaming, bijvoorbeeld met hypotheken die je naast je al lopende hypotheek kunt afsluiten.
Kijk welke subsidies mogelijk zijn
Het beste scenario is wanneer je jouw huis kunt verduurzamen met behulp van subsidie. Voor diverse maatregelen is een bijdrage vanuit de overheid mogelijk. Denk daarbij aan de installatie van een warmtepomp of pelletkachel. Overigens wordt niet de hele rekening voor je voldaan, zelf draag je het grootste deel bij. Op de overheidssite Energiesubsidiewijzer.nl kan je bekijken welke voorzieningen en subsidies er in jouw woonplaats mogelijk zijn.
Hoor jij ook bij de groep die enthousiast is maar tot nu toe geen actie hebt ondernomen? Tijd om energiebesparende maatregelen aan je huis in de praktijk te brengen. We kunnen je adviseren over de financiering als je nog gaat kopen of al een huis hebt. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.