Zo herken je een asbestdak (en dit kost het verwijderen)

Woningeigenaren met een asbestdak kunnen opgelucht ademhalen. Het verbieden van dit type daken is door de overheid in de ijskast gezet. De politiek werd het niet eens over de uitvoering van een verbod. Door het besluit is geen verplichte renovatie van zo’n 400.000 panden nodig. Uiteindelijk blijft asbest een gezondheidsrisico en kan je besluiten om toch actie te ondernemen. Hoe weet je of jij zelf zo’n dak hebt en wat zijn globaal de kosten voor het verwijderen?

Volgens de Rijksoverheid sterven er jaarlijks ongeveer 1.000 mensen aan de gevolgen van asbest. Wanneer asbest ongeroerd blijft, is er niets aan de hand. Bij bewerking of als het beschadigd raakt, komen er asbestvezels in de lucht. Bij een flinke storm is dit niet ondenkbaar. Het inademen van deze vezels kan kanker of stoflongen veroorzaken.

Heb ik een asbest dak?
Sinds 1994 is het verboden om asbest te verwerken. In de volgende gevallen heb je waarschijnlijk te maken met een asbestdak:

  • Golfplaten met letters AT, NF, CAF: Staan op de golfplaten deze letters? Dan zit er zeker asbest in. Platen met volgende letters bevatten geen asbest: NT, AF, AFM, NA, AP of AV.
  • Leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd: Uitzondering hierop is als de dakleien van (lei)steen zijn. Weet je niet of de leien van (lei)steen zijn? Laat dan een professional onderzoek doen.
  • Bitumen dakbedekking die is aangebracht voor 1994: Is er na 1994 een nieuwe laag bitumen aangebracht op een laag ‘oude’ bitumen? Dan is er ook een kans dat in de oude laag bitumen asbest zit. Ook hier geldt: twijfel je? Laat een prof checken of er asbest in zit.  


Verwijderen van asbest loopt in de papieren
Als woningeigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor je huis. Je draait daarom zelf op voor de kosten om asbest(dak) te verwijderen. Grote oppervlakten asbest moeten worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf, zodat het wordt behandeld en afgevoerd volgens de wettelijke eisen. Milieu centraal geeft volgend voorbeeld voor de kosten van het verwijderen van een asbestdak met een oppervlakte van 50m2.


De exacte kosten zijn afhankelijk van zowel de omvang als het type dak op jouw huis. Daarnaast maak je naast het verwijderen ook kosten voor het vervangen van tegels of een deel van het dak zelf.

Zelf asbest verwijderen?
Onder bepaalde voorwaarden mag je zelf je asbest golfplaten verwijderen. Je moet hier echter wel toestemming voor krijgen van je gemeente en er gelden de volgende  voorwaarden:

  • Dak is kleiner dan 35m2
  • Het gaat niet om bedrijfsfunctie. De golfplaten liggen dus op een woonhuis of schuur
  • Platen zijn niet kapot of verweerd. Twijfel je, laat dan een asbestinventarisatie doen
  • De platen zijn niet vastgeschroefd, gespijkerd of gelijmd
  • Schakel je betaalde hulp in dan moet het een gecertificeerd bedrijf zijn


Met het afblazen van het wetsvoorstel is het onderwerp asbest niet automatisch van de agenda. Dat er gezondheidsrisico's aan kleven is iedereen het over eens. De vraag is wie voor de kosten van het verwijderen opdraait. Tot nu toe ben je dat als huiseigenaar zelf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie