5 veelgestelde hypotheekvragen

Op Funda struinen naar een nieuwe woning is doorgaans leuker dan je verdiepen in de hypotheek. Toch is dit wel noodzakelijk. Al is het alleen maar om te weten wat je kunt lenen en in hoeverre eigen spaargeld vereist is. Om je alvast voor te bereiden geven we antwoord op vijf veelgestelde hypotheekvragen.

1. Hoe zit het met mijn maximale hypotheek? 
Hoeveel je maximaal kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: 

  • Jouw financiële situatie: Logisch, een geldverstrekker moet er vanuit kunnen gaan dat jij de hypotheek kunt betalen. Daarom wordt er gekeken naar jouw inkomen, schulden, leningen (denk hierbij ook aan leasecontracten) en eventuele andere financiële verplichtingen als alimentatie. 
  • De waarde van de woning: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de getaxeerde waarde. Komt uit het taxatierapport dat de woning €200.000 waard is, dan is dat het maximale leenbedrag. Uitzondering hierop is bij het verbouwen of verduurzamen van je huis.


2. Wat zijn de kosten koper?  
Bij het kopen van een huis komen extra kosten kijken. De zogenaamde ‘kosten koper’. Je kunt hierbij denken aan de taxatie van de woning, overdrachtsbelasting, notariskosten en hypotheekadvies. De grootste kostenpost is de ‘overdrachtsbelasting’, die doorgaans 2% van de koopsom bedraagt. Wat betreft de totale kosten koper kun je uitgaan van circa 6% van de koopsom.  

3. Waarom heb ik spaargeld nodig om een huis te kopen?
Voorheen kon je meer lenen dan de woning waard was, daarmee kon je de kosten koper dekken. Nu kan dat niet meer. Stel je koopt een huis van €200.000 met precies dezelfde taxatiewaarde. De kosten koper ligt dan rond de €12.000. Is het huis getaxeerd op €204.000? Dan heb je vierduizend aan vrije ruimte die je kunt gebruiken voor de kosten koper. De overige achtduizend dien je zelf te betalen.

4. Moet ik verplicht aflossen?
Afhankelijk van je hypotheekvorm is aflossen verplicht. Met een annuïteiten- of lineaire hypotheek los je elke maand een deel van je hypotheek af. Er zijn ook hypotheken waarbij je niet maandelijks hoeft af te lossen, maar dit is financieel minder aantrekkelijk. Alleen met een annuïteiten- of lineaire hypotheek heb je namelijk recht op hypotheekrenteaftrek. 

5. Wat is het verschil tussen een variabele of vaste hypotheekrente
Bij het afsluiten van een hypotheek bepaal je vooraf of je een rentevaste of een variabele rente wilt. Beide mogelijkheden hebben zijn eigen voor- en nadelen, namelijk: 

  • Variabele rente: De rente is variabel. Stijgt of daalt de rente, dan gebeurt dat ook met jouw maandlasten. Nadeel is dan dat je maandlasten onzeker kunnen zijn. Het voordeel van een variabele rente is dat je onbeperkt boetevrij kan aflossen. Daarnaast kan je op elk moment overstappen op een rentevaste periode. 
  • Vaste rente: De rente staat voor een bepaalde tijd vast, vaak is dat voor 5, 10, 20 of 30 jaar. Gedurende deze periode heb je meer zekerheid over je maandlasten. Helaas kan je niet profiteren van een dalende rente, tenzij je de rentevaste periode wijzigt. Dit brengt vaak wel kosten met zich mee. 


Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Heb je vragen aan onze hypotheekspecialisten? Via onderstaand contactformulier neem je snel en eenvoudig contact op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie