WOZ-bezwaar kan korting op hypotheekrente kosten

Binnenkort ploft de WOZ-beschikking van de gemeente bij je op de mat of in je mailbox. Je kunt verwachten dat de waarde van jouw woning fors hoger wordt ingeschat. Net als in de vorige vier jaar overigens. Door de stijging van de huizenprijzen wordt een record WOZ-waarde voorzien. Hiermee stijgt ook jouw woonbelasting. Je kunt bij de gemeente bezwaar maken, om zo de WOZ-waarde naar beneden te krijgen. Dat kan je wel korting op de hypotheekrente kosten!

Even terug naar de basis. De gemeente bepaalt wat jouw woning waard is. Voor deze bepaling wordt onder andere gekeken naar woningen in de buurt. Dat is niet altijd een goede vergelijking. Huizen in de buurt kunnen bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel of ander uitbreiding hebben. 

Bezwaar maken WOZ
Ben je het niet eens met de gemeente? In dat geval kan je binnen zes weken bezwaar maken bij de gemeente. In de (online) brief staat hoe je dat kunt doen. Het is ook aan te raden het taxatierapport van de gemeente online op te vragen. Hierin staat de onderbouwing van de totstandkoming van de WOZ-waarde.

Woonbelasting stijgt bij hogere WOZ-waarde
Een reden om een lagere WOZ-waarde te willen, is de hoogte van de verschillende woonbelastingen. De bij de gemeente bekende woningprijs bepaalt namelijk de hoogte van de:

  • Onroerendezaakbelasting (OZB)
  • Waterschapsbelasting
  • Eigenwoningforfait
  • Eventueel erfbelasting wanneer je een woning erft


Wanneer je bezwaar maakt en dit resulteert in een lagere WOZ-waarde, daalt de maandelijkse belasting die je betaalt. Mooi meegenomen!

Korting op jouw hypotheekrente
Een lagere WOZ-waarde kan ook nadelen hebben. Jouw hypotheekrente is deels afhankelijk van de verhouding tussen de woningwaarde (onderpand) en de hoogte van je hypotheek. Stijgt de woningwaarde, dan heb je in verhouding een lagere schuld. Veel banken belonen dit met korting op de hypotheekrente, waardoor jouw maandlasten dalen. Vaak is het rentevoordeel groter dan het belastingvoordeel bij een lagere WOZ.

Iedere bank kan zelf bepalen welke korting er op de hypotheekrente wordt gegeven. Ook kom je bij de ene bank eerder in aanmerking voor dit voordeel dan bij een andere. Doorgaans moet je bij de gemiddelde geldverstrekker wel zelf aangeven dat de WOZ-waarde van jouw woning is gestegen. 

Hoge WOZ-waarde gunstig bij verkoop
De WOZ-waarde van jouw woning kan door iedereen opgezocht worden, inclusief een eventuele koper. Om die reden is een lagere WOZ-waarde ongunstig voor jouw onderhandelingspositie. Je woningwaarde wordt immers lager ingeschat. Daarnaast is de kans groter dat de hypotheekaanvraag van de koper slaagt wanneer de WOZ-waarde en het taxatierapport niet veel van elkaar verschillen. De bank loopt meer risico als er meer geleend moet worden ten opzichte van de woningwaarde. 

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde? Voor de woonbelasting die je betaalt kan dit zinvol zijn. Wel snijdt het mes aan twee kanten. Een hoge WOZ-waarde levert eerder rentevoordeel op en is gunstig bij verkoop. Ga je voor jezelf na wat in jouw situatie belangrijk is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie