Gaan we minder belasting betalen over spaargeld en beleggingen?
Geplaatst op 25 juni 2020
Over een deel van jouw spaarsaldo en beleggingen betaal je belasting. De overheid bepaalt hoe deze zogenaamde vermogensbelasting tot stand komt. Plannen om dit systeem drastisch te wijzigen zijn alweer van de baan. In plaats daarvan wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing, waaronder het verhogen van het bedrag waarover je belasting betaalt. Wat is het gevolg hiervan voor jou als spaarder, belegger of koper van een tweede woning?
Even terug naar de vraag waarom de belasting überhaupt aan verandering toe is. Op dit moment betaal je belasting als jouw bezittingen in box-3 boven de € 30.846 uitkomen. Waar je bezit uit bestaat doet daarbij niet ter zake. Dit is vooral nadelig voor spaarders. Zij betalen relatief veel belasting over spaargeld, terwijl de rente bij banken zo laag is dat sparen nagenoeg niets oplevert. Het nieuwe plan zou daar rekening mee houden.
Zo zou de nieuwe spaartaks werken
Per 1 januari 2022 zou de belasting wijzigen en er wel onderscheid gemaakt worden in het type vermogen. Kort door de bocht konden spaarders rekenen op een lagere heffing over hun spaargeld, terwijl beleggers in bijvoorbeeld aandelen of verhuurwoningen in verhouding meer gingen betalen. Op die manier had de overheid voor ogen om de belasting beter af te stemmen op het rendement op je vermogen. Het plan oogste al snel de nodige kritiek. Onder andere omdat het beleggers zou stimuleren meer risico te nemen in een zoektocht naar het hoogste rendement.
Hoe nu verder?
De meest eerlijke oplossing is om belasting te heffen over het daadwerkelijk rendement. Vallen jouw beleggingen tegen en ontvang je nagenoeg geen spaarrente? In dat geval zou de belasting ook lager zijn dan wanneer het beleggen en sparen veel had opgeleverd. Het probleem is onder andere dat de Belastingdienst niet kan controleren wat het exacte rendement is. Daarnaast is het risico dat de inkomsten voor de staatskas sterker variëren per jaar.
Staatssecretaris Vijlbrief zoekt naar een nieuwe (tijdelijke) oplossing voor de spaartaks. Het doel is om vooral kleinere spaarders en beleggers te ontlasten. Een mogelijkheid daarbij is het simpelweg verhogen van de belastingvrije voet in box-3, ofwel de huidige € 30.846.
Gunstig voor mensen met beleggingen
Als de opzet van Vijlbrief wordt doorgezet, wordt er ook in de toekomst geen onderscheid gemaakt waar het vermogen in box-3 uit bestaat. Er is nog te weinig bekend om de precieze gevolgen voor spaarders en beleggers in kaart te brengen. In ieder geval kunnen vooral mensen met beleggingen in aandelen of verhuurwoningen vooralsnog opgelucht ademhalen. Met name deze groep zou de rekening van het vorige plan betalen.
De spaartaks blijkt een harde noot om te kraken. Het geschrapte plan lag al geruime tijd op de plank voor behandeling in de Tweede Kamer. Het risico bestaat dat er nu een snelle tussenoplossing komt en het onderwerp van politieke discussies blijft. Wordt zeker vervolgd!