Geld voor je kinderen vastzetten met een BEM-clausule

Geld sparen voor je kinderen kan op een reguliere (kinder)spaarrekening. Iedereen met toegang tot de rekening kan in dat geval het saldo opnemen. Wil je er zeker van zijn dat je kind pas op zijn of haar achttiende over het bedrag kan beschikken? Met een BEM-clausule blokkeer je het geld op een rekening. Een opname kan vervolgens alleen na een verzoek aan de kantonrechter. Zelfs als ouders heb je die rechterlijke toestemming nodig.

Voluit gaat het om de Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen (BEM). Het is geen aparte rekening maar een aanvulling op bestaande kinderrekeningen. Grote banken als ING, Rabobank en ABN bieden de optie om een BEM-clausule te koppelen aan de rekening van zoon of dochter.

Kantonrechter nodig voor instellen BEM-clausule
Het aanvragen van de clausule is geen kwestie van een belletje naar de bank. Veel banken stellen een beschikking van de kantonrechter verplicht. Nadat het geregeld is staat het geld vast en kan het alleen in bijzondere omstandigheden worden vrijgegeven door de kantonrechter. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een noodzakelijke medische behandeling. Eventueel bijgeschreven rente kan wel door de ouders opgenomen worden.

Waarom zou je een BEM-clausule willen?
Geld vastzetten kan ook op andere manieren. Onder andere door het afsluiten van een spaardeposito. Het verschil is dat het geld daar nog wel opgenomen kan worden, al betaal je doorgaans een boete als je het opneemt binnen de looptijd van het deposito. Een BEM-clausule kan een uitkomst zijn bij een grote schenking of erfenis. In die situatie wil je de zekerheid dat het kind erover kan beschikken wanneer hij of zij volwassen is.

Een ander voorbeeld is een grotere schadevergoeding, bijvoorbeeld na een ongeval waarbij de tegenpartij een schadeloosstelling schuldig is. Een BEM-clausule wordt dan zelfs verplicht door de verzekeraar die de vergoeding overmaakt. Wettelijk gezien mag een minderjarige namelijk niet beschikken over het geld.

Ook mogelijk voor opa’s en oma’s
Wie geld wil reserveren voor kleinkinderen kan dit ook doen met een BEM-clausule. Hiervoor moet wel toestemming gegeven worden door één van de ouders of andere wettelijke vertegenwoordiger. Houd wel rekening met een fiscaal addertje onder het gras. Over het saldo geldt de gebruikelijke vermogensrendementsheffing in box-3. Dit jaar betaal je deze belasting over je vermogen boven de €30.846, of het dubbele voor fiscale partners. Bij grote bedragen loop je dus het risico op een belastingaanslag terwijl je zelf niet over het geld kunt beschikken.

Saldo telt niet mee voor toeslagen
Voor het recht op toeslagen heeft een BEM-clausule geen gevolgen. Het saldo op de rekening telt niet mee bij de berekening of je daar al dan niet recht op hebt. Eventuele huur- of zorgtoeslag lopen dan ook geen gevaar. Sterker nog, het kan zo zijn dat de BEM-clausule er juist voor zorgt dat je aanspraak kunt maken op toeslagen die anders niet van toepassing zouden zijn. Geld op je eigen rekening, of een reguliere kinderrekening, telt immers wel mee bij de inkomenstoets.

Een BEM-clausule is een vrij rigoureuze manier om geld veilig te stellen totdat kinderen 18 jaar worden. Besef dat de kantonrechter beslist of geld opnemen wel of niet is toegestaan. Anderzijds is dat ook juist de kracht van de clausule. Zonder een goede reden de rekening plunderen is praktisch onmogelijk.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie