Schenken aan je kinderen? Maak nog snel gebruik van de vrijstellingen

Wanneer je een erfenis nalaat, is de kans groot dat de Belastingdienst ook zijn hand ophoudt om een deel te incasseren. Je kunt je erfenis kleiner maken door met de ‘warme hand’ te schenken. Jaarlijks mag je een tot een paar duizend euro belastingvrij schenken aan je kinderen. Als zij de schenking willen gebruiken voor een bepaald doel, bijvoorbeeld het kopen van een woning, kan het bedrag oplopen tot honderdduizend euro. Maak nog dit jaar gebruik van de vrijstellingen.

De belasting over een erfenis kan flink oplopen, ondanks dat hier ook vrijgestelde bedragen voor gelden. Kinderen kunnen in 2020 tot €20.946 aan erfenis van een ouder ontvangen zonder daarover af te rekenen. Is de erfenis groter en maximaal €126.722, dan moet hier 10 procent belasting over worden betaald. Voor alles boven de €126.722 geldt een tarief van 20 procent. 

Voorbeeld erfbelasting
Evert laat aan zijn zoon Erik een grote erfenis van €200.000 na. Van dit bedrag is €20.946 vrijgesteld van belasting. Het bedrag waarover hij belasting moet betalen is €179.054. Over de eerste €126.722 betaalt hij 10 procent belasting, ofwel €12.672,20 . Over de laatste €52.331 betaalt hij 20 procent belasting, wat €10.466,20 is. In totaal betaalt Erik €23.138,40 belasting. 

Voorkom een te grote erfenis
Zeker bij grote erfenissen ontvangt de Belastingdienst een aanzienlijk deel van je erfenis. Je nalatenschap verkleinen zorgt ervoor dat de Belastingdienst over een lager bedrag belasting heft. Wil je dat jouw kinderen op de meest gunstige manier profiteren van jouw vermogen? Jaarlijks binnen de vrijstelling schenken kan de oplossing zijn. Bovendien is het leuker om zelf nog te kunnen zien wat je kinderen doen met het geld.

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken aan mijn kinderen? 
De Belastingdienst maakt onderscheid in belastingvrije jaarlijkse giften en eenmalige giften. De belastingtarieven zelf worden ieder jaar aangepast. In dit artikel focussen we ons vooral op schenkingen aan kinderen, waaronder ook pleeg- en stiefkinderen. De jaarlijkse vrijstelling ligt in 2020 op €5.515. Dit zijn de tarieven voor eenmalige vrije schenkingen: 

  • Schenking tot en met €26.457 die vrij te besteden is
  • Schenking tot en met €103.643 voor een woning 
  • Schenking tot en met €55.114 voor een studie


Let op, aan de giften voor een woning en studie zijn voorwaarden verbonden. Deze giften zijn bijvoorbeeld niet vrij te besteden. Op
de site van de Belastingdienst lees je hier alles over.

Schenken ook gunstig voor vermogensbelasting
Schenken bij leven biedt niet alleen voordelen voor je kinderen (zij betalen later de erfbelasting), het heeft ook voordelen voor de schenker. Door de schenkingen daalt je eigen vermogen, waardoor je mogelijk minder vermogensbelasting hoeft te betalen. 

Op tijd nadenken over schenken kan lonen, niet alleen voor je kinderen maar ook voor jezelf. Ben je op dit moment niet in de gelegenheid om te schenken omdat je vermogen bijvoorbeeld vast zit in je woning? Overweeg dan om te schenken op papier. Hoe dat werkt lees je hier

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie