Tarieven gas en stroom in de lift. Tijd voor een overstap van energieleverancier?

Vanaf 1 juli gaan zowel de vaste als variabele energietarieven omhoog. Twee miljoen huishoudens lopen hierdoor het risico om jaarlijks €400 meer te gaan betalen aan hun energierekening. De hogere kosten gelden vooral wanneer een energiecontract binnenkort afloopt en er geen nieuw vast contract wordt afgesloten, zo concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ook overstappen kan in die situatie lonen.

Na jaren van dalende variabele energieprijzen wordt vanaf 1 juli de weg omhoog ingezet. Een goed moment om te controleren wat jij betaalt en of het elders goedkoper kan. Voor het vergelijken van energieleveranciers is het belangrijk dat je weet welke kosten onderdeel zijn van de totale energierekening. 

Hier bestaat je energierekening uit 
Je energierekening is opgebouwd uit vaste en variabele leveringskosten. De vaste kosten betaal je altijd, ongeacht hoeveel gas en stroom je verbruikt. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je verbruik. De prijs per kWh (stroom) is weer gebaseerd op contractafspraken. Heb je een vast contract? Dan staat de prijs voor die periode vast. Bij een variabel contract kan de leverancier meestal twee keer per jaar (1 januari en 1 juli) de prijs wijzigen. 

Energieleveranciers vergelijken: 6 tips

1. Wees bewust van je huidige situatie
Voor je gaat overstappen, is het handig om je huidige gegevens bij de hand te houden. Deze vind je vaak online terug na inloggen op de website van de energieleverancier. Controleer dan direct in de voorwaarden of je zonder boete kunt oversluiten en hoeveel stroom je afgelopen jaar gemiddeld hebt verbruikt. 

2. Gebruik meerdere vergelijkingssites
Een keer Googlen en je hebt zo talloze vergelijkingssites voor energietarieven gevonden. Beperk je niet tot één enkele vergelijkingssite. Sommige energieleveranciers hebben specifieke afspraken gemaakt met vergelijkingssites die voordeliger voor je uit kunnen pakken (of juist niet). 

3. Vergelijk vaste en variabele kosten
Vergeet niet zowel de vaste als variabele kosten te vergelijken. Sommige aanbieders zetten in op lage vaste kosten, maar vragen meer voor de werkelijk gebruikte stroom. In dat geval kan je alsnog duurder uit zijn als je veel stroom afneemt, dan wanneer je een aanbieder kiest die lagere variabele kosten rekent. 

4. Kies je voor een vast of variabel contract 
Met een vast energiecontract staan de duur en prijs vast. Je betaalt voor zowel de vaste en variabele kosten een gelijkblijvend tarief. De lasten van een vast contract liggen vaak iets hoger dan bij een variabel contract. Met een variabel contract mag de energieleverancier de prijzen tussentijds aanpassen. Je hebt dus kans op lagere kosten maar ook het risico op stijgende maandlasten. 

5. Staar je niet blind op welkomstpremies of acties
Om je over de streep te halen verleiden veel aanbieders je met een welkomstpremie. Staar je hier niet blind op. Dit eenmalige bedrag weegt op termijn minder zwaar als het maandelijkse tarief hoger ligt dan bij een andere aanbieder. Dit geldt ook wanneer je een product ‘cadeau’ krijgt in plaats van een welkomstkorting. 

6. Vergelijk de voorwaarden
Alle aanbieders hebben eigen algemene en bijzondere voorwaarden. Het is aan te raden om ook die met elkaar te vergelijken. Let daarbij op zaken als: 

  • Kan je wel of niet zonder kosten overstappen naar een andere leverancier?
  • Wat gebeurt er als het contract afloopt?
  • Maak je gebruik van een actie? Wat zijn de precieze actievoorwaarden?


Vanaf juli gaan de energieprijzen omhoog. Wil je niet te veel betalen? Kijk dan of het goedkoper kan bij een andere energieleverancier. Let bij het vergelijken van aanbieders niet alleen op de tarieven maar kijk naar het totale plaatje.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie