Ben jij het volgende doelwil van cybercriminelen? Zo verklein je het risico

Maar liefst 13 procent van alle Nederlanders vanaf 15 jaar was bij de meest recente meting slachtoffer van cybercrime. Dit varieert van bestellingen bij een malafide webshop tot het plunderen van een betaalrekening. Welke methodes worden gebruikt bij deze vorm van criminaliteit en hoe kan je vooraf al onraad ruiken?

Vroeger stapte je bij de bank binnen om aan de balie geld op de nemen. Nu kan je bijna niet meer om internet heen voor het regelen van je geldzaken. Deze digitalisering maakt je eerder het doelwit van cybercriminelen, die bijvoorbeeld op afstand toegang proberen te krijgen tot jouw bankrekening. Het toegenomen risico is voor De Nederlandsche Bank reden om de risico’s en mogelijkheden tot preventie in kaart te brengen.

Taktieken cybercriminelen
Op steeds meer manieren proberen cybercrimelen hun slag te slaan. De Nederlandsche Bank maakt onderscheid in de volgende methodes:  

  • Spoofing Criminelen doen zich voor als iemand anders. Bijvoorbeeld door de website van uw bank na te maken of te bellen met het telefoonnummer van uw bank.
  • Met nagemaakte websites of e-mails proberen criminelen inloggegevens van uw bankrekening te stelen.
  • Phishing via sms.
  • Criminelen maken uw computer onbruikbaar met ‘gijzelsoftware’ en eisen losgeld om dit ongedaan te maken.
  • DDoS-aanval. Iemand stuurt zoveel verkeer naar een website dat deze wordt platgelegd.
  • Schadelijke software waarmee criminelen toegang krijgen tot uw computer of deze beschadigen.


Hoe kan jij cybercriminelen buiten de deur houden?
Het is de vraag of cybercriminaliteit altijd te voorkomen is. Wel kan je het ze zo moeilijk mogelijk maken. Net als bij een auto- en woninginbraak ben je als makkelijke prooi een interessanter doelwit. Zorg in ieder geval voor het onderstaande:

  • Houd je pincodes en andere inloggegevens voor jezelf. Geen enkele bank vraag per telefoon of e-mail dergelijke gegevens op.
  • Controleer goed of het bericht ook daadwerkelijk afkomstig is van je bank. Dit kan door bijvoorbeeld te checken of het e-mailadres overeenkomst met het websitedomein van de bank. Open daarnaast niet zo maar links en bijlagen wanneer u onverwachts een e-mail van uw bank ontvangt.
  • Zorg ervoor dat je computer waarmee je internetbankiert up-to-date en virusvrij is.
  • Voer eventueel een extra controle uit. Denk aan een belletje naar de bank. Zo kan je vooraf navragen of het klopt dat er iets van je verwacht wordt.


Gebruik je gezonde verstand
Vraagt je dochter via WhatsApp om geld zodat ze het eind van de maand kan halen? Het lijkt een doorzichtige manier van cybercriminelen om mensen geld afhandig te maken. Toch lijkt het soms net echt en zal je niet de eerste zijn die er toch in tuint. Een ander voorbeeld zijn vaak buitenlandse investeringsmaatschappijen die je geld graag willen ‘beleggen’ en torenhoge rendementen voorschotelen. Eenmaal geld overgemaakte bedragen blijken in een zwart gat te verdwijnen. Denk goed na voordat je geld overmaakt of (inlog)gegevens deelt. Gezond verstand is een goede eerste bescherming tegen cybercriminaliteit.   

Wil je meer weten of veiligheid en internet? Bezoek Veiligbankieren.nl en Veiliginternetten.nl voor meer informatie en tips.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie