Oversluiten hypotheek blijft dominant op hypotheekmarkt

Het risico op stijgende hypotheekrentes blijft zorgen voor drukte op de hypotheekmarkt. Afgelopen maand was de drukste januari van de afgelopen jaren, waarmee de trend uit december een vervolg kreeg. De meeste hypotheekaanvragen hadden geen betrekking op het kopen van een woning. Oversluiten en tweede hypotheken wonnen het ruimschoots.

Hypotheken Data Netwerk registreerde over januari 54.559 hypotheekaanvragen. Hiermee ligt het aantal 38% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Al met al een sterkte start van het nieuwe jaar.

Kopersmarkt en niet-kopersmarkt
Bij hypotheekcijfers wordt onderscheid gemaakt in de kopersmarkt en de niet kopersmarkt. In de laatste categorie is het oversluiten van hypotheken een belangrijke factor. Daarnaast vragen veel huiseigenaren een tweede hypotheek aan, om daarmee een verbouwing of het verduurzamen van de woning te financieren. De niet-kopersmarkt was in 2021 voor het eerst groter dan de kopersmarkt.

Oversluiten en tweede hypotheek dominant
Het aantal verkopen op de woningmarkt is afgenomen vanwege de schaarste aan beschikbare koopwoningen. Dit is terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een huis. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vier jaar is het aantal hypotheekaanvragen op de kopersmarkt 3 procent gedaald. Ten opzichte van vorig jaar was wel sprake van een lichte stijging. Deze cijfers maken nogmaals duidelijk dat de forse stijging vooral toe te schrijven is aan oversluiters en verbouwers.

Aantal hypotheekaanvragen in januari per jaar 


Bron: HDN

Stijging hypotheekrente zet door
Half januari gaven we al aan dat de hypotheekrente bij veel geldverstrekkers in de lift zat, met daarbij de verwachting dat meer aanbieders zouden volgen. De stijgende trend is nog niet voorbij. Zo voeren volgende week onder andere ING, Argenta, Hypotrust en ABN Amro de renteverhogingen door. Het zijn slechts voorbeelden uit een lange lijst van aanbieders die er een schepje bovenop doen. Overweeg je zelf ook om je bestaande hypotheek over te sluiten nu de rente stijgt? Op deze manier krijg je de laagst mogelijke rente.

Ben jij benieuwd in hoeverre een (verdere) stijging van de hypotheekrente gevolgen heeft voor jouw woonlasten? Vul voor advies hierover het onderstaande formulier in. We staan uiteraard ook voor je klaar voor vragen over het eventueel oversluiten van je hypotheek of financieren van een verbouwing. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Joficon Inkomensplanning - HV Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie